Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Hírlevél
Szűrés
további szín
foglalat
gyártó
TOP termékek
Szavazás
Melyik típusú nyereményjátékunkat kedveled leginkább ?
2017 februári licitjáték - olyan, mint a Vaterán !
Jól esik, hogy érdekel a véleményem - a Karácsonyi utalvány designjáról szóló játék a szívemhez szóló
A júliusi illattesztelős nekem bejön !
Az elrejtett havi logó megkeresését, mint amilyen a szeptemberi nyereményjáték volt
A februári a kedvencem, az egyszerű feleletválasztós
Szívesen nyernék én is magazin előfizetést ! A 2015 októberi játék a nyerő !

Írásaink, Blog

2014.08.19 22:41
Gyerekszoba világítás

 

Szeptember elején startol az új tanév, kinek az iskola, kinek az óvoda.

Segítünk felkészíteni a tanulósarkot is rá!

 

A most iskolát kezdők szobája akár radikálisan is átrendeződhet, hiszen bekerül egy eddig nem szükséges bútor, az íróasztal, a rengeteg játéktároló helyét pedig átveszi a könyvespolc. A nyár, a gondtalan játék felejtésbe merül, és helyette kezdetét veszik az új kihívások és az új feladatok. Nekünk szülőknek az is ilyenkor a feladatunk, hogy kialakítsuk a megfelelő tanulósarkot gyermekünknek vagy segítsük őt az elképzelése reális megvalósításában.  

 

                         

                   

Hol van jó helyen az íróasztal

és milyen legyen a megvilágítása ?

 

Mindenki tudja, hogy nagyon fontos a természetes fény: az a legjobb, ha az író kézzel ellentétes irányból érkezik, hogy az ne vessen árnyékot az írásképre. Ugyanígy érdemes elhelyezni az íróasztali lámpát is, ami nemcsak borús időben, de télen a korai sötétedés időszakában is helyettesíti a napfényt. A lámpa kiválasztásánál nem elhanyagolható szempont a dizájn, hogy illeszkedjék a gyerekszoba miliőjébe, de ugyanilyen fontos, hogy funkcionálisan is jó legyen: megfelelő mennyiségű fényt biztosítson, lehetőleg lehessen állítani a magasságát és a fej irányát, és mindemellett még biztonságos is legyen. Rengeteg típus közül választhatunk, nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a választásnál.

 

    1. rögzítés: 

 - satus felfogás (kifejezetten stabil)

 - falilámpa (jéééé: el is felejtkeztünk arról, hogy akár falra is szerelhetnénk az íróasztali lámpát ...)

 - csiptetős (ez könnyen áthelyezhető)

 - talpas lámpa (több helyet foglal az íróasztalból, és döntött asztallap esetén nem igazán praktikus)

 

A rögzítés módja azért is fontos, mert nem minden asztallap típus alkalmas satus vagy csiptetős lámpa elhelyezésére ! Vigyázz a választásnál !

 

     2. fényforrás fajtája:

 - LED (nem melegszik)

 - halogén izzó

 - kompakt fénycső

 

 

Ügyeljünk ugyanakkor arra is, hogy bár gyermekünk már iskolás, azért ő nem csak tanul a szobájában! Szüksége van továbbra is a játékra és a társas kapcsolatai kialakításra: ő a saját birodalmában fogja fogadni a barátait! Sajnos a mai átlagos gyerekszobák meglehetősen kicsik, a fekhely és a tanulósarok mellett kevés hely adódik a könnyebben átalakítható, vendégváró térnek. Természetesen, ha nincs sok hely, az ágy is használható ülőhelyként, vagy egy babzsákfotel, ülőpárna is megfelelő lehet a kis vendégek fogadására. Szóba jöhetnek még az előhúzható fekhelyek vagy az emeletes ágyak. De bármely bútorozást is válasszuk, mindenképpen szükségünk lesz a szoba egyes részeinek megfelelő megvilágítására.

 

Nézzük most meg, hogy miben is különbözik

egy ovis kölyök szobája egy kisiskolásétól ?

 

Ha időben feltesszük magunknak ezt a kérdést, akkor könnyebben felkészülhetünk a változásra és fokozatosan, lépésről lépésre alakíthatjuk át a kölyökszobát gyerekszobává, ami nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de megadja gyermekünknek azt a biztonságérzetet, amit egy hirtelen, egy lépésben átalakított gyerekszobával nem tudunk folyamatosan fenntartani. 

 

 

Egy ovis kölyök rajzol, fest, gyurmázik, matricázik – bárhol, ahol anya / apa megengedi.

Egy ovis kölyök földön játszik, csúszik, mászik, legózik, ugrál.

Egy ovis kölyök anya/ apa ölében „olvas”, vagy a kiságyában fekve hallgatja az esti mesét.

Egy ovis kölyök lefekvéskor inni kér még, holott csak azt szeretné, hogy égve maradjon egy kicsit a nappali lámpa, aminek a fénye beszűrődik a szobájába – amennyiben nincs nála gyerekszobába való éjszakai fény, mivel számára még rettenetes a sötétség, mert egy 2-5 éves gyerek gondolkodásmódját meghatározzák a szimbólumok és a fantáziavilág, ami nem különül el élesen a valós élet történéseitől és lefekvéskor – elváláskor – különösképpen felerősödnek benne ezek az érzések.

 

 

Egy „nagy, iskolás” ezzel szemben már tanul, olvas, ír, számol és bár még mindig imád rajzolni, azt jobban szereti a saját kuckójában, elmélyülten tenni. Legyen barátságos, tanulásra invitáló a tanulósarka, de ne legyen tele játékkal vagy figyelem elterelő dolgokkal, és főként: legyen minden zavaró tényezőtől távol (TV stb.), mert különben nem tud a kölyök a feladatára koncentrálni.

Egy „nagy, iskolás” is szeret ugrálni, mozogni, de már jóval több lehetősége van ezt akár irányított foglalkozások keretében megélni az iskolában / sportpályákon.

Egy „nagy, iskolás” már önállóan olvas esti mesét és maga kapcsolja le az éjszakai lámpát elalvás előtt. Igazi éjszakai lámpa, amit lekapcsol, ez már nem éjjeli fény!

Egy „nagy, iskolás” már szereti vendégül látni a barátait, akár becsukni az ajtót anya és apa orra előtt, ha éppen arra van szüksége.

Van véleménye arról is, hogy milyen szobát is szeretne: az övét, azt, ami senki másé nem lehet!

Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy racionális, megvalósítható keretek között tartsuk az igényeit, figyeljünk a funkcionális, ésszerű követelmények kielégítésére is, amiket az ő vágyai még felülírnak, félredobnak. A világítás kialakítása tekintetében is.

 

 

 

Gyerekszoba lámpáink között mindkét korcsoport számára találunk megfelelő lámpákat: kölyöklámpákat és kisiskolásoknak valót is.

 

Nézz szét nálunk,

Kattints erre a kategóriára:

Gyerekszoba világitás

Rendezd be velünk a gyerekszobát !

 

Webáruház készítés